2012. augusztus 31., péntek

Mi az a kvevri bor?


Tartalomhoz amfóra

Forrás: kvevri.org

A Szovjetunió felbomlását követően sok, korábban elzárt ország és kultúra felé nyílt meg az út, illetve az egykor szinte gyarmati sorban tartott népek is újra felfedezhették már-már elfeledett hagyományaikat. Igaz ez a Dél-Kaukázus nagy múltú országára, Grúziára (régi-új nemzetközi szóhasználattal Georgiára) is, ahol sokak szerint az európai bortermelés bölcsője is lehet. 
Tény, már a Kr. előtti hatodik évezredből is fennmaradtak olyan nyomok és régészeti emlékek, amelyek azt bizonyítják, az itt élők már tudták hogyan kell borrá erjeszteni a szőlő levét – és azt is, hogyan kell tárolni azt.  Etimológusok még a bor mai „nemzetközi” nevét (wine, Wein, vino, stb.) is a grúz ’Ghvino’-ból eredeztetik.

Ami azonban ennél is izgalmasabb az az, hogy a Dél-Kaukázus hegyeiben néhány helyen még ma is az ősi módszerrel készül a bor. Itt a bort nem a hegyoldalba vájt pincékben érlelik, hanem a házak mellé tapasztott pajtaszerűségekben, amit a helybéliek maraninak neveznek. Ha belépünk egy maraniba, rögtön feltűnik a hordók hiánya. De akkor hol van a bor? A föld alatt! Amfora-alakú, pórusaikon keresztül finoman lélegző, lepecsételt agyagkorsókban, amelyeket szájukig a földbe ástak. Ezeket az agyagedényeket hívják kvevrinek. Az ősi technikával készülő grúz borok ebben erjednek és aztán érnek is, néha akár több évtizedig. Aki kóstolta, azt mondja, ezek a borok nem hasonlíthatók sem az óvilági (európai), sem az újvilági (amerikai, ausztrál, dél-afrikai, stb.) borokra. Bár a színük meglehetősen mély (még a fehéreknél is borostyános), ennek nem az az oka, hogy eloxidálódtak (azaz a levegővel érintkezve tönkrementek), hanem az, hogy hosszan áztatták őket héjon, ízükben pedig – szárazságuk ellenére – aszalt gyümölcsös, mazsolás aromák jelennek meg. Nem is beszélve arról, hogy a világ más táján ismeretlen, ősi szőlőkből készülnek.

Ez a gazdag tradíció azonban veszélyben van: az egész országban már csak 5 mester készít kvevriket, ők is idősek és nincsenek tanítványaik. A bor szerelmesei ezért világméretű akciót indítottak a kvevrikészítés hagyományának fennmaradásáért.
Egy-egy kvevribor igazi ritkaság, kis szerencsével azonban itthon is hozzá lehet jutni, 6-15 ezer forint közötti áron néha rendelhetünk belőlük néhány internetes borkereskedéstől.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése