Méltó régi
nagy híréhez
Néhány hete
szenzációszámba ment a Tokaj-rajongók körében, hogy elkészült az a
Tokaj-Hegyalja-térkép, amely a történelmi dűlők klasszifikációján alapul. De
miért olyan nagy dolog ez? És egyáltalán: mi az a klasszifikáció?
A Vasárnapi Blikk-nek írt cikkünk hosszabb változata.
Forrás: tokajwine.net |
Nos, a
klasszifikáció a borsznobok egyik legfontosabb kifejezése: osztályozást jelent.
Történelmi (és nagyon is valós) tapasztalat ugyanis az, hogy bizonyos dűlőkről
jobb borok teremnek, mint másokról, hiába találhatók akár ugyanazon a
hegyoldalon. (Sok mindenen múlik ez: a talaj változó összetételén, a napnak,
szélnek való kitettségen, a hegyoldal meredekségén... meg a Jóistenen.) Így
beszélhetünk első-, másod-, vagy harmadosztályú dűlőkről is, ami bizony a bor
minőségében és – elvileg – az árában is kifejezésre jut. Legalábbis a világnak
olyan szerencsés tájain, mint például Burgundia, ahol a borkultúra fejlődése,
hagyománya érdemben sosem szakadt meg: egy burgundi grand cru, vagy premier cru
bizony sok pénzt megér a borbarátoknak. Tokaj-Hegyalján nem alakultak ilyen
szerencsésen a dolgok, pedig a leghíresebb magyar borvidéknek is több
évszázados múltra visszatekintő dűlőklasszifikációs rendszere van. A
tokaj-hegyaljai dűlők első ismert és ránk maradt osztályozását még Bél Mátyás
készítette el az 1730-as években, a másodikat pedig Szirmay Antal 1795-ben. A
két dátum között történt még valami, ami a Tokajit a világ élvonalába emelte:
1737-ben jelent meg a királyi rendelet, amely a tokajival azonos értékűnek
mondta ki 21 további hegyaljai település borait: vagyis megszületett a világ
egyik első eredetvédelmi rendszere. (Csak a portói borvidék lehatárolása
tekinthet vissza hasonlóan hosszú múltra!) A legnagyobb baj azonban nem az,
hogy az azóta eltelt közel 300 évben számos termőhely, dűlő neve megváltozott,
hanem az, hogy a tömegtermelés évtizedeiben az apró különbségekkel, a legjobb
minőség kutatásával nem is nagyon törődött senki. Tokaj titka lassan feledésbe
merült. És bár a rendszerváltás óta Tokaj-Hegyalja fölébredt tetszhalott
állapotából, a történelmi dűlőbesorolás valahogy mégsem éledt újra. Talán túl
sok érdeket sértett volna, ha kiderül, hogy egy-egy – máskülönben népszerű –
bor nem a legelőkelőbb dűlőn termett.
Ezért volt olyan hosszú és nehéz küzdelem
az, amire a TokajWine.net nevű műhely vállalkozott Alkonyi László szakíró
vezetésével. Ők Bél Mátyás öröksége és a levéltárakban fellelhető adatok
alapján lassan rekonstruálták az „elveszett térképet”. Ezt mutatták be a
nagyközönségnek és tették elérhetővé mindenkinek a HetedHétHatár – Tokaji
dűlőklasszifikáció című könyvecskében a könyvhét táján.
A történelmi
dűlőket azonban leginkább pohárból érdemes megismerni: aki teheti, vegyen
egy-egy dűlőt bemutató (dűlőszelektált) tokajit: kóstoljunk például Betsek-,
Teleki-, vagy Lapis-dűlőt!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése