2011. szeptember 11., vasárnap

Bor: milyen mennyiségben ART?

A Vasárnapi Hírekben megjelent cikkünk

Új könyv a bor és a művészet kapcsolatáról

Az Isten (és a kiadó) is ajándéknak teremtette ezt a könyvet. Tördelése, külcsíne elegáns, a tartalma pedig se nem túl tömény, se nem túl híg ahhoz, hogy a név- és, születésnapok, vagy férfi vendéglátóknak adott tökéletes szuvenír legyen: bevetését a díszcsomagolásban váró jolly joker ajándéktárgy, amiből betárazni is érdemes. Hogy mást ne mondjunk: nyurga alakjával épp befér egy üveg bor ajándéktasakjába, a palack mellé. 

De mást is mondunk.

A csinos kötetecske alapállása szerint szétbogozhatatlanul fonódik egybe a bor születése és a művészet, amelyre aztán végképp igaz Karinthy megfigyelése, miszerint „már az ókori görögök is…”. És a görögöktől így tovább, az emberi civilizáció krónikáján keresztül-kasul: a római poéták bordalaitól a könyvek könyvén (Biblia) és a drámaírók drámaíróján (Shakespeare) át egészen a kortárs művészekig a bor mindig az ihlet (egyik) forrása volt. Egy múzsa, amelyet csak kevesen neveztek nevén. (Bár, Kelet-Közép Európa a kivételt erősítő szabály, elég, ha a csak a mi Hajnóczynkra gondolunk.)

A kötet tanúságtétele szerint a bor arra ösztönzi a lelket, hogy megénekelje az életet, a szerelmet, a szenvedést, égi és földi örömöket. A bor furcsán kedves megvilágításba helyezi Kassák Lajos mondatát, miszerint „A művészetnek nem célja, hanem oka van” – és ez okok közül egy a  bor, a bor adta mámor. Az Isten a párducon című kötet szerzőjét, ifj. Zilai Jánost azonban ez a válasz nem elégíti ki: megkísérli megfejteni a bor élményét is, majd megmutatja azt a lenyomatot is, amit a bor hagyott a művész lelkében, és ezáltal persze a – szöveggyűjteményeken és képgalériákon keresztül bemutatható – művészetben is.

Szinyei Merse Pál: Majális
A könyv leggazdagabb része ennek megfelelően a Képtár fejezet: itt nem egyszerűen „boros képeket” mutat be a könyv, és még csak nem is olyan festményeket, melyeken „statisztaként”, díszletként van jelen a bor, hanem új perspektívát – a szerző szemével a már ismert képeket hirtelen másképpen, más tartalommal, jelentéssel megtöltve látjuk. Efféle aha-élményekre gondoljunk: Szinyei Merse Pál unásig ismertnek hitt  Majális-án például felfedezhetjük, hogy a földre terített plédeken heverésző jól öltözött, gondtalanságot sugárzó fiatalok között egy palack bor is látható; ám azon túl, hogy a bor pontosan a kép középpontjában helyezkedik el, a kötet kedélyes szerzője arra is felhívja figyelmet, hogy a hat fiatalra mindössze egyetlen palack jut, ezért annak nagyon jó minőségű és – ettől nem függetlenül – igencsak drága nedűnek kellett lennie…

August Renoir: Evezősök reggelije
Egy másik ismert remekmű, Renoir Evezősök reggelije kapcsán pedig azt tudhatjuk meg, hogy a franciák már reggelihez is vörösbort fogyasztanak (a ’francia paradoxon’, ugyebár), hiszen ha nem így lenne, mi végre is tornyosulna több borospalack az asztal – és egyébként itt is a kép – közepén.
Az Isten a párducon második fejezetében a bor élményét kívánja megragadni, azonban ezúttal nem esztétikai megközelítésben, hanem azzal a szándékkal, hogy darabokra szedje, majd kategorizálja az érzést, amit a bor okoz. Ez persze vékony jég: a bor élményét ugyanis a fogyasztók többsége nem annyira elemezni, mint inkább átélni akarja, ami viszont az elemző képességekre hat vissza, 22-es csapdájába csalva a jóhiszemű borisszát… Így talán Platón, Szent Ágoston vagy éppen Freud hármas rendszereinek (vágy-akarat-eszme, test-szellem-lélek, tudatos én – ösztön én – felettes én) mintájára táblázatba foglalni a bor okozta „élmény tartalmakat” nem feltétlenül sikerre ítélt vállalkozás, ám szerencsére ez a szellemes könyv, mint minden tisztességes borbarát, ismeri a mértéket és megmarad a keretek felrajzolásánál (borélmény-dimenziók: természeti-emberi-isteni).

Az Isten a párducon Homérosz, Baudelaire, Nietzsche vagy Hamvas Béla borban áztatott művei közt bor-művészeti bédekkerként navigálja az istenek és természeti erők örvényébe került szédült olvasót, hogy aztán egyfajta végkifejletként megmutassa a bor mámorának igazi természetét, a happy endet, a beteljesült szerelmet.

Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Terjedelem: 127 oldal
Ár: 3200 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése