2011. szeptember 11., vasárnap

WSET-bortanfolyamok Magyarországon

Tudásszomj

Becsöngettek – azoknak is, akik a borról (párlatokról és pezsgőkről) akarnak többet tudni. Szeptemberben indulnak a borismereti kurzusok!
A Vasárnapi Blikk-ben megjelent cikkünk.


Tudásszomjat oltanak a CEWI-n. (fotó: cewi.hu)
Aki nem szőlész-borász szakon végzett az egyetemen, és nem is a jónevű – a szakmában csak „Soós”-ként emlegetett – budafoki borásziskolában, az rendszerint különféle bortanfolyamokon csillapíthatja tudásszomját. A világ legnépszerűbb képzései kétségkívül az ún. WSET-tanfolyamok. A rövidítés a londoni székhelyű Wine and Spirit Education Trust (nagyjából: Bor és Párlat Oktatási Alapítvány) nevére utal, amely nem csupán szigorú, de kultúrák felett átívelő módszertant dolgozott ki a borok kóstolására, értékelésére és leírására. Másik nagy előnye, hogy a folyamatos továbbtanulás lehetőségét kínálja hallgatóinak: a hazájukban elvégezhető alap-, a közép- és felsőfokú tanfolyamok után a burgenlandi Ruszton, vagy a londoni anyaintézményben diplomakurzuson pallérozhatják magukat, hogy nemzetközi borakadémikusként zárják tanulmányaikat. A WSET-akkreditált képzések már Magyarországon is elérhetők: az alapfokú tanfolyamok ára 25 ezer forint körül van, a felsőfoké 150-200 ezer között. Az első ilyen jogosítványokkal rendelkező képzőhely a Mészáros Gabriella és Rohály Gábor borakadémikus-házaspár által alapított Borkollégium, amely sok neves, magyar szakértő alma matere volt, mára pedig tényleg „az ínyencek szabadegyetemévé” vált: a tanítás mellett szak- és tankönyvek kiadása, különleges kóstolók is gazdagítják a portfóliójukat. A sorban a következő a Borakadémia, amelyet nemcsak versenyképes árai, hanem az is népszerűvé tett hallgatói körében, hogy már alap- és középfokon is lehetőséget adott különlegesebb tételek kóstolására. A boriskolák legújabb sztárja azonban kétségkívül a CEWI (Central-European Wine Institute), amely villámgyorsan vált a hazai gasztronómiai képzési központjává: Budapesten kívül a vidéki városokban és a magyar mellett angol nyelven is oktat, ráadásul nemcsak borismeretet, hanem sajt- és csokikurzusokat is kínál. Rendkívüli népszerűségét azonban talán az magyarázza leginkább, hogy hallgatói kezét a tanfolyam elvégzését követően sem engedi el: folyamatosak a mesterkurzusok, tematikus borkóstolók, feszitvál-jelenlétek.
Akármelyik képzést is választjuk, a legszebb az az egészben, hogy ha belépünk egy boriskola kapuján egyszersmind egy nagy közösség tagjaivá is válunk, és hamarosan azon vesszük észre magunkat, hogy ismerősként biccentünk a borfesztiválok törzsvendégei felé…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése