2012. március 18., vasárnap

Gary Vaynerchuk – kimondhatatlanul népszerű

A boros világ egyik legkülönösebb figurája minden bizonnyal Gary Vaynerchuk (ejtsd: Geri Váj-nör-csák), a fehérorosz születésű, de gyerekkora óta az Egyesült Államokban, New Jerseyben élő borszakértő, aki úttörő szemléletmódjával, energikusságával és konvenciókat támadó attitűdjével alaposan felforgatta a borítészek világát. Az internet forradalmát a szőlőtőkékre is ráoltotta: érti és használja az új médiát a borokról való folyamatos diskurzusában, amelybe minden korábbinál sikeresebben vonja be érdeklődők és rajongók százezreit. 

Gary Vaynerchuk tinédzser kora óta dolgozott szülei italboltjában, és hiába olvasgatta serényen a Winespectator legfrissebb számát, a szülői szigor és az amerikai törvények nem engedték, hogy első kézből, azaz a borospohárból értse meg, hogy mit jelent a cabernet franc borsos jellege vagy egy-egy sauvignon blanc ásványossága, netán vágott füves jellege. Ezért jobb híján köveket nyalogatott és füvet rágcsált elszántan, hogy aztán betöltve a 21. életévet, teljes energiával és tudással felszerelkezve adja át magát a családi vállalkozásnak. Szenvedélye, odafigyelése és a vevőkkel való intenzív mentori kapcsolata azonnal helyi celebritássá tette. 

Az igazi áttörést és az országos, majd a nemzetközi ismertséget az új média hozta meg számára. Videó blogjában – ami kezdetben Wine Library TV, majd Daily Grape néven futott – napról-napra újabb és újabb borokkal ismerteti meg követőit, kifejezetten a tanítás szándékával: célja, hogy csak az ízlelésünknek higgyünk, ne essünk bele a nagy nevek-drága borok csapdájába, és hogy folyamatosan kóstoljunk. Állandóan új fajtákra vadászik, melyek jobban megmutatják egy-egy régió sajátosságait. Így került be 2011 nyarán két tokaji furmint is Vaynerchuk videó-naplójába. A Pajzos (2008) és a Királyudvar (2007) furmintjait megkóstolva a lelkesedéstől ordítva hirdette, hogy a megszokott szürkebarát és chardonnay helyett amerikai honfitársai inkább ezeket a száraz furmintokat kóstolják meg. És tekintve, hogy Gary Vaynerchuk igazi szupersztár, aki szinte minden fontos amerikai talkshow-nak vendége volt már, és akit közel 1 millióan követnek a Twitter-en és a Facebook-on, leszögezhetjük, hogy ennél jobb nagykövet nem is kell a magyar bornak és őshonos fajtáinknak.

Vaynerchuk – akit a Decanter magazin a 40. legbefolyásosabb személyiségének választott a bor világában – 2011 augusztusában abbahagyta boros videóblogját és ma már elsősorban az új média adta kommunikációs lehetőségekkel foglalkozik és ad tanácsot vállalkozásoknak, hogyan alakítsanak ki intenzív és interaktív kapcsolatot vevőikkel. Ennek ellenére előad az egyik legfontosabb regionális boros kiállításon, így aki inspiráló, szórakoztató és tanulságos másfél órára vágyna, annak márciusban a VinCE-n a helye, hogy stílszerűen New York-ból streamelve élvezhesse az egyedülálló jelenség performanszát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése