2011. július 29., péntek

Haraszthy Ágoston, a kaliforniai borászat alapítója

Színes, magyarul beszélő amerikai kalandfilm

Ha valaki a borról olvasni is szeret, nemcsak inni belőle, az bizonyosan találkozott már Haraszthy Ágoston nevével, aki eposzi jelzője szerint a (modern) kaliforniai borászat alapítóatyja volna.
A Népszabadság Magazin-ban megjelent cikkünk bővebb változata.

Az egyes források szerint a Bácskában, mások szerint Pesten, középnemesi családba született Haraszthy annyi helyen élt és annyi mindent csinált élete röpke 57 évében, hogy az több egész estés hollywoodi (Kalifornia!) filmet is megtöltene.
A Haraszthy-knak jelentősebb birtokaik voltak a Bácskában, ahol – egyéb növények mellett – borszőlőt is termesztettek, főleg a Duna-menti területeken. A szőlészkedés-borászkodással mégsem ezért próbálkozott meg immár Kaliforniában a negyvenes évei közepén járó magyar kalandor. Hanem ugyanazért, amiért Amerikába is ment az 1840-es években: hogy vagyont szerezzen. Bár élete végén azt a mítoszt igyekezett maga köré szőni, hogy forradalmi érzületei miatt volt kénytelen hátrahagyni a Habsburgok zsarnokságától szorongatott hazáját, naplójából kiderül, hogy ez csak utólagos legendagyártás. Azért ment Amerikába, amiért rajta kívül a következő száz évben még kitántorgott vagy másfél millió emberünk: az ígéret földjét kereste. És, úgy tűnik, Haraszthy meg is találta.
Haraszthy Ágoston
Igaz, hosszú és kanyargós út vezetett odáig. Nem mintha Haraszthy ne lett volna sikeres szinte bármiben, amiben belefogott. Útikönyvet írt Észak-Amerikáról magyarul, tankönyvet az európai stílusú szőlőtermesztésről angolul. Épített malmokat és börtönt, termesztett kukoricát és búzát, tenyésztett juhokat, disznókat és lovakat, és ő üzemeltette az első „kombinált”, teher- és személyszállító gőzhajót a Mississippin. Volt téglagyára, amelynek tégláiból épült a 19. század második felének számos, még ma is álló épülete a Wisconsin-beli Sauk Cityben, amelynek korábbi neve egyébként Széptáj, majd Haraszthyville volt, a várost ugyanis Haraszthy a saját darabka földjén alapította meg. De természetesen nem maradt ki az alaszkait megelőző nagy, kaliforniai aranylázból sem: magyar emigránsokkal jól menő arany- és ezüstfinomítót üzemeltett. (Később hamisítással vádolták meg, amely vádak alól ugyan sikerült tisztáznia magát, ám a jogi hercehurca a vagyona tekintélyes részét felemésztette, így életében sokadszor, újra kellett kezdenie.)
Haraszthy a közéletben is sikeres volt: az első, már amerikai fennhatóság alatt tartott kaliforniai választáson előbb megyei seriff lett, majd városi rendőrfőnökké választották, politikai pályája csúcsát pedig talán az jelentette, amikor 1851-ben a terület első képviselőjeként bekerült Kalifornia állam népgyűlésébe. Ebben a minőségében gátakat, kórházat épített, csökkentette az adókat és – sikertelenül – megpróbálta két államra bontani Kaliforniát. Ugyanebben az időben fordult érdeklődése a borászat felé.
Először a San Franciscó-i öböl környékén próbálkozott a szőlőneveléssel, de túl hidegnek és ködösnek találta a klímát (a mai kaliforniai borászat már épp ezt a jellemvonását használja ki az öbölnek – ehhez persze sok kísérletezés és fajtaszelekció kellett.) Haraszthy innen tette át a székhelyét Sonomába, amely a mai borfogyasztóknak már ismerősen cseng: ez a kaliforniai, sőt, az észak-amerikai borászat központja. Itt alapította meg Buena Vista nevű pincészetét, amely még ma is áll, igaz, Haraszthyt a hitelezői már életében kiebrudalták tulajdonából.
Történt ugyanis, hogy Kalifornia kormányzója 1861-ben európai tanulmányútra küldte a fajtakísérleteiről, európai „szőlőnyaláb-importjáról” addigra már országszerte elhíresült borászati tekintélyt. Haraszthy Németországban, Svájcban, Spanyolországban és természetesen Franciaországban tanulmányozta az óvilági módszereket és fajtákat: útjáról mintegy 350 szőlőfajta 100 ezer oltványával tért vissza Kaliforniába. Az eredeti terv az volt, hogy visszatérte után Haraszthy európai szerzeményeivel az állam pénzén kezdődnek meg a szőlészeti kísérletek, hogy összeállhasson a kaliforniai klimatikus és talajadottságokhoz legjobban alkalmazkodó helyi fajták portfoliója. Haraszthy útja alatt azonban nagyot fordult a politika kereke: mire hazajött, Kalifornia állam hallani sem akart a drága mulatság finanszírozásáról, így a 100 ezer nyaláb gondja Haraszthyra maradt, aki ezt a pénzügyi csapást sosem tudta igazán kiheverni. Különösen úgy nem, hogy egy reggel arra ébredt a Buena Vista személyzete: szőlőtőkéik elsatnyultak és barnásan csüngenek alá, amerre a szem ellát. A rosszmájúak először Haraszthy kísérleteire gyanakodtak, de hamarosan kiderült, hogy egy világjárvány indult útjára a nyughatatlan magyar szőlőskertjeiből: a filoxéra. A járvány végigszáguldott Kalifornián, és behajózott Bordeaux-ba, hogy onnan bevegye egész Európát, köztük Magyarország szőlőültetvényeink túlnyomó részét is.
Haraszthy két fia hiába kötött házasságot a kaliforniai borászat másik nagy nemzetségével, a Vallejókkal, létrehozva a Haraszthy-Vallejo „házat”, amelynek ma is világszerte, így a magyarországi Etyeken is vannak virágzó borászatai – a csőd már elkerülhetetlen volt.
Haraszthy utolsó kalandjába Nicaraguában vágott bele. Egyik fiával cukornádültetvényeket vett, ahol rumgyár felépítését tervezte. Hogy a nicaraguai rumot is olyan versenyképessé tudta volna-e tenni, mint az első, európai stílusú újvilági borokat, már nem derülhetett ki.
Egy tengerbe siető folyó torkolatánál látták utoljára. Valószínűleg aligátorok falták fel – mintha a halálát is éppúgy egy hollywoodi forgatókönyvíró találta volna ki, mint kalandos életét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése