2012. január 29., vasárnap

Sauvignon Blanc, a világsztár

Korunk hőse

Ez a fajta valóban egy igazi világsztár, ráadásul afféle gasztronómiai fenomén: a Sauvignon Blanc az érett sajtoktól a salátákon és könnyű sülteken át egészen a nehezen párosítható sushiig megfelelő választás.
A Vasárnapi Blikk-nek írtuk.

A hamisítatlanul franciás nevű fajta valószínűleg tényleg Franciaországból, annak is a nyugati részéről származik, ám – a hetvenes években induló – világsikerében mégis nagyobb szerepe volt két újvilági borpiacnak, Ausztráliának és Új Zélandnak, mint Bordeaux-nak és a Loire-völgyének. Vagyis annak a két világhírű, francia borvidéknek ahol ugyan nagy borok készülnek a Sauvignon Blanc-ból, ám azok jobbára csak a borszakértők szűk rétegeinek ismertek.
Bordeaux említése akár meglepetést is okozhat a Blikk-olvasóknak, hiszen a világ legismertebb borvidéke szinte egyet jelent a vörösborral, a magyarban még egy színnév (’bordó’) is tanúskodik erről. Így kevesen tudják, hogy Bordeaux-nak van egy híres fehérboros vidéke is, ahol a Sauvignon Blanc és – a lassanként itthon is bemutatkozó – Semillon a meghatározó fajta.
Azt pedig még kevesebben tudják, hogy belőlük elsősorban természetes édes borokat készítenek, méghozzá a Tokajihoz hasonló technikával: nemespenész miatt aszúsodott-betöppedt szőlőszemekből. Sőt, a desszertborok világbajnoki címéért éppen Sauternes (Bordeaux fehér édesboros régiója) és Tokaj birkózik egymással a globális borpiacon – e sorok írói szerint a Tokajik a jobbak, ám az tény, hogy a Sauternes-t veszik aranyáron.
A Loire-folyó völgyében készülnek a világ legnagyobb és legdrágább Sauvignon Blanc-alapú borai, ezek közül a Sancerre és a Pouilly Fumé a legismertebb, amit azért érdemes megjegyezni, mert néha már egy-egy igényesebb hazai hipermarket kínálatában is megtaláljuk őket, rendszerint jutányosabb áron, mint egy borkereskedésben.
Annak, hogy ma már nincs magára is valamit adó étterem, bisztró vagy népszerű szórakozóhely Magyarországon, ahol ne tartanának Sauvignon Blanc-t, mégsem a francia nagyok az okai. És bizonyos értelemben a példaképei sem. Hanem az olcsó, nagy tömegben készített ausztrál, és a – ma már egyre drágább –, világszerte népszerű Új Zéland-i Sauvignonok, amelyek a maguk friss, hol egresre, hol frissen vágott fűre emlékeztető aromájukkal és ún. reduktív iskolázásukkal mintául szolgáltak sok modern borászatnak – köztük itt, Magyarországon is. Ezeket a trendi Sauvignon Blanc-okat acéltartályban erjesztik, ahonnan hamar palackba kerülnek, amelyekben parafadugó helyett rendszerint fémből készült csavarzár őrzi a gyümölcsösségüket.
Érdemes otthon tartani belőlük pár palackot, mert tényleg jolly jokerek az asztalnál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése