2011. december 16., péntek

Cellars in The Sky-díjkiosztó 2011

Borok a fellegekben 

A világ talán legkülönösebb borversenyét negyedszázaddal ezelőtt Londonban találták ki… Az üzleti utazókra szakosodott – márpedig ilyenből sok volt az egykori gyarmatbirodalom fővárosában - Business Traveller nevű szaklap úgy döntött, megnézi, melyik légitársaság nyújtja utasainak a legjobb fedélzeti borkínálatot. 
A Népszabadság Magazin-nak írtuk.

Ha borról van szó, az angolok nem ismernek tréfát. Az átlag albioni borbarát tudása és tapasztalata lenyűgöző, amit csak részben magyaráz az a tény, hogy a borissza angoloknak – a globális felmelegedés előtt – hazai borban persze nem igazán lehetett osztályrészük, így már „kényszerűségből” is a francia, olasz, portugál borok nagy fogyasztóivá és értőivé váltak. Folyamatosan képezik is magukat: kevés ország tekinthet vissza olyan komoly boriskolai tradíciókra, mint Anglia. Nem csoda, hogy az említett angol szaklap már 1985-ben, a legelső Cellars in the Sky (’pincék az égben’) borversenyen is magasra tette a lécet. A brit borkereskedelem, illetve szőlészet és borászat legnagyobb szaktekintélyeit kérte fel a fedélzeti borok zsűrizésére. A maximalizmust hamar igazolta az élet: a Cellars in the Sky borversenyt ma a világ legrangosabb megmérettetései között tartja számon a (borászati és turisztikai) szakma, a légitársaságok pedig kifejezetten presztízskérdést csinálnak a jelenlétből. A több, mint két évtized alatt így nem csak a verseny, de a versenyzők is sokat fejlődtek. Borportfóliójuk összeállításában a legnagyobb légitársaságok ma már nem ritkán Master of Wine-okat (MW; a borvilág létező legmagasabb szakértői fokozata) kérnek fel zsűrizésre. A Singapore Airlines például  gyakorlatilag „sportot űz” abból, hogy MW-kel tömött zsűrivel dolgozik, jó ideje például a borvilági szupersztárnak számító Steven Spurrier-vel is, míg az ausztrálok a hazai  tévénézők  számára sem ismeretlen Oz Clarkot is fölkérték, nem függetlenül attól a kézenfekvő poéntól, hogy bár ő angol, neve az ausztrálok angol becenevére (Oz) utal, így afféle turisztikai marketingértéke is van. A fedélzeti borkínálat összeállítói borvidékek, fajták és beszállítók százait tesztelik, míg összeáll a végleges borlap. A kínálat részben évszakonként is változik, de még fontosabb a turista és az „első osztály” közötti különbség, nem is beszélve a nagy távolságokat átszelő járatok kínálatáról. Itt nemcsak arra kell gondolni, hogy az American Airlines például a célállomás szerint is változtatja kínálatát, hogy így hangolja a fogadó ország (gasztró)kultúrájára az utasokat: a Spanyolország felé tartó járatokon Tempranillót, az Argentínába repülőkön Malbecet kínálnak. Hanem ügyelnek az extrém körülményekre is. 35 ezer láb magasban ugyanis az ember ízlelőbimbói érzékenyebbek a savra és a tanninra (csersavra), így a leggazdagabb légitársaságok esetében még arra is van példa, hogy speciális, a felhők között tapasztalható légnyomást szimuláló kabinokban tesztelik a borokat.

Az idén hozzánk is megérkezett az Égi borospincékre magyarított elnevezésű verseny. A Business Traveller szaklap magyar „leánya” hasonlóan maximalista volt a londoni szülőkhöz. A verseny szakmai partnerének a Central European Wine Institute-ot (CEWI) sikerült megnyerniük, így a Horkay András és Kielmayer Krisztián vezette szakértőkből és üzleti utazókból álló zsűri a nemzetközi borversenyek szigorú módszertanával vizsgálta a borokat. Bár a Budapestről induló járatok téli menetrendjében kínált borokból csak négy kategóriát állítottak fel (Economy Class fehér és vörös, Business Class fehér és vörös), a rögtön első alkalommal nevező 12 légitársaságnak köszönhetően így is sok tétel versengett a kitüntető címekért. A megmérettetés érdekes eredménnyel zárult: a legjobb fedélzeti borkínálatot az izraeli El Al nyújtotta (három kategóriában is az első három között végzett), míg figyelemre méltó teljesítményt nyújtottak a román és a portugál borok is.Égi borospincék, Budapest 2011
Turista fehér:
1.) easyjet - Louis Mondeville, Chapelle de la Guinchay 2010
2.) TAP - Paolo Laureano 2010
3.) Brussels - Chenin Blanc 2011 Twiga Hill

Business fehér:
1.) Carpatair - Recas Sole 2008
2.) El Al - Chardonnay, Uper Galilee 2010
3.) Aerosvit - Vina Santa Rita Sauvignon Blanc 2009


Turista vörös:
1.) KLM - Tarra Andina 2010 chile
2.) Tarom - Feteasca Negra Buduresca 2011
3.) El Al - Clssic Cabernet Merlot Barkan 2009

Business vörös:
1.) Alitalia - Rosso Bastardo Ceasrini Sartoni 2008 Umbria
2.) El Al - The Chosen Aquamarine - Binyamina Winery 2007
3.) Tap -  Casa de Santar DOC 2007

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése