2012. február 7., kedd

Mr/Ms. Tramini

Egyes borszakértők szerint a tramini a borvilág transzvesztitája. Olyan férfibor, aki nőnek öltözött. 
A Vasárnapi Blikk-nek írtuk.

Bár a Fűszeres vagy Piros Tramini (a világban: Gewürztraminer) és a Tramini hivatalosan két külön fajtának minősül, legfőbb jellemvonásaikban olyannyira hasonlók, hogy nyugodtan vehetjük őket egy kalap alá – legalábbis, ami e meghökkentő jellemzés magyarázatát illeti. 
A (két) fajta nőiességét ugyanis parfümös, félreismerhetetlen illata és ízjegyei adják: ezeket a rózsára, maracujára és licsire emlékeztető aromáit a fehéröves borkedvelők is azonnal felismerik. (Érdekesség, hogy kutatások időközben azt is bizonyították, hogy Traminiben és a licsiben – ebben a trópusi gyümölcsben, amit, ha máshonnan nem, a kínai éttermekből, már a magyarok is jól ismerhetnek – valóban ugyanazok az aromaösszetevők találhatók meg. Vagyis puszta képzettársításnál többről van szó, amikor a Traminit a licsihez hasonlítjuk.)

De van férfias vonása is a Tramininak: nagy, testes borok is készíthetők belőle, amelyek remekül teljesítenek a világ konyháinak asztalainál. 
A Fűszeres Tramini az a bor, amely nemcsak szárnyasból készült ételekkel, de füstölt lazaccal és különféle sajtokkal, sőt: a fűszeresebb ázsiai ételekkel is remekül párosíthatók. Márpedig az ázsiai konyha fűszervilága, például a curry íze, gyakran adja fel a leckét a bor-étel párosításával megbízott szakembereknek. Kevesen tudják, pedig érdemes volna, hogy a szépen elkészített Traminik mellett épp a tokaji, ún. maradékcukros borok teljesítenek igen szépen az ázsiai konyha mellett. Ezek olyan „nem száraz” fehérborok, amelyekez töppedt, aszúsodott szőlőszemeket is szüreteltek, de az édességük azért sem a szamorodni, sem az aszú édességét nem éri el. Ezt tudva pedig már nem is olyan meglepő, hogy egyébként a Traminiből sem csak száraz iskolázású borokat készítenek, hanem olyan édes-félédes változatokat is, amelyek aszúsodott szőlők bogyóiból készültek.

A Traminik érdekessége, hogy maguk a szőlőfürtök piros(as)ak, a fajta bora mégis fehér. A világ leghíresebb traminis vidéke kétségkívül Elzász, ez a németesen francia borvidék, bár a fajta feltehetően Dél-Tirolból, egy Tramin nevű település mellől származik. A tramini diadalmenetéhez egyébként mi, magyarok is hozzájárultunk és nem is csak azzal, hogy több helyütt igazán szép bort készítünk belőle (Bussay doktor ún. csörnyeföldi Traminija messze földön híres), hanem azzal is, hogy híres szőlőnemesítőnk, Bakonyi Károly a hatvanas években éppen e szőlőfajta és a – szintén magyar „találmány” – Irsai Olivér keresztezésével alkotta meg a Cserszegi Fűszerest. Ezt a trendi fajtát, amely nemcsak Magyarországon, de például Nagy-Britanniában is népszerű lett, köszönhetően gyümölcsös, jóívású borának, amely új és újabb nemzedékekhez hozta közelebb a borokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése