Tartalomhoz amfóra
Forrás: kvevri.org
|
A Szovjetunió
felbomlását követően sok, korábban elzárt ország és kultúra felé nyílt meg az
út, illetve az egykor szinte gyarmati sorban tartott népek is újra
felfedezhették már-már elfeledett hagyományaikat. Igaz ez a Dél-Kaukázus nagy
múltú országára, Grúziára (régi-új nemzetközi szóhasználattal Georgiára) is,
ahol sokak szerint az európai bortermelés bölcsője is lehet.
Tény, már a Kr.
előtti hatodik évezredből is fennmaradtak olyan nyomok és régészeti emlékek,
amelyek azt bizonyítják, az itt élők már tudták hogyan kell borrá erjeszteni a
szőlő levét – és azt is, hogyan kell tárolni azt. Etimológusok még a bor mai „nemzetközi” nevét
(wine, Wein, vino, stb.) is a grúz ’Ghvino’-ból eredeztetik.
Ami azonban ennél
is izgalmasabb az az, hogy a Dél-Kaukázus hegyeiben néhány helyen még ma is az
ősi módszerrel készül a bor. Itt a bort nem a hegyoldalba vájt pincékben
érlelik, hanem a házak mellé tapasztott pajtaszerűségekben, amit a helybéliek
maraninak neveznek. Ha belépünk egy maraniba, rögtön feltűnik a hordók hiánya.
De akkor hol van a bor? A föld alatt! Amfora-alakú, pórusaikon keresztül
finoman lélegző, lepecsételt agyagkorsókban, amelyeket szájukig a földbe ástak.
Ezeket az agyagedényeket hívják kvevrinek. Az ősi technikával készülő grúz
borok ebben erjednek és aztán érnek is, néha akár több évtizedig. Aki kóstolta,
azt mondja, ezek a borok nem hasonlíthatók sem az óvilági (európai), sem az
újvilági (amerikai, ausztrál, dél-afrikai, stb.) borokra. Bár a színük
meglehetősen mély (még a fehéreknél is borostyános), ennek nem az az oka, hogy
eloxidálódtak (azaz a levegővel érintkezve tönkrementek), hanem az, hogy
hosszan áztatták őket héjon, ízükben pedig – szárazságuk ellenére – aszalt
gyümölcsös, mazsolás aromák jelennek meg. Nem is beszélve arról, hogy a világ
más táján ismeretlen, ősi szőlőkből készülnek.
Ez a gazdag
tradíció azonban veszélyben van: az egész országban már csak 5 mester készít
kvevriket, ők is idősek és nincsenek tanítványaik. A bor szerelmesei ezért
világméretű akciót indítottak a kvevrikészítés hagyományának fennmaradásáért.
Egy-egy kvevribor
igazi ritkaság, kis szerencsével azonban itthon is hozzá lehet jutni, 6-15 ezer
forint közötti áron néha rendelhetünk belőlük néhány internetes
borkereskedéstől.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése