2011. augusztus 23., kedd

Igyon Jarno Trullit, Coppolát, vagy Cliff Richardot!

Vannak sztárok, akik a vagyonukat nem zaklatási ügyek peren kívüli egyezségeire, vagy plasztikai műtétekre költik, hanem sokkal nemesebb szenvedélyre. Borra.
A Vasárnapi Blikk-ben megjelent cikkünk.
Egy ajánlat, amit nem tud visszautasítani.
A Keresztapa-filmek legendás rendezője, Francis Ford Coppola rögtön első nagyobb kasszasikere után megvett egy patinás, de addigra lerobbant kaliforniai szőlőbirtokot és közel negyven év alatt fontos borászattá tette a Coppola-Niebaum birtokot. Filmjeinek kultusza persze éreztette a hatását. Bár a rendező először még filmes múzeumot is berendezett a birok központjában, utóbb már óvintézkedésekre volt szükség, hogy a borkedvelő filmrajongók áradatának gátat szabjanak: ma a parkolásért 25 dollárt kell leszurkolni, és a borászat neve is coppolátlanítva lett, Rubiconra változott.
Idehaza kevesen tudják, hogy az utóbbi években milyen komoly tekintélyre tettek szert Új Zéland borai. A szigetország ráadásul kilóg az úgy nevezett újvilági bornagyhatalmak közül. (A szaknyelvben az Óvilág praktikusan Európát jelenti, az Újvilág pedig Kaliforniát, Ausztráliát, Dél-Afrikát és Dél-Amerikát.) Ott nem az olcsó és nagy mennyiségben előállított boroké a főszerep, inkább ráálltak arra a néhány világfajtára (Sauvignon Blanc, Pinot Noir), amelyben kimagasló minőséget tudnak elérni. Szülőföldjén vett borászatot több mint egy évtizede a Jurrasic Park-filmek új zélandi sztárja, Sam Neill is, aki Two Paddocks címkéjű boraival legalább akkor sikereket ér el, mint a filmjeivel.
David Beckham a feleségének, Madonna az apjának vett borászatot. Az örökzöld Cliff Richard, a Forma 1-es pilóta Jarno Trulli, vagy a színészóriás Depardieu viszont nagyon is magának – ez utóbbi ráadásul legalább hét országban, sőt, még az útlevele foglalkozás-rovatába is azt írta: borász. Mások viszont csak a nevüket adják egy-egy bormárkához: egy olasz bort Bob Dylan Planet Waves című lemeze ihletett, a sztárszakács Gordon Ramsay bordeaux-ihoz adta a nevét, a francia Mumm pezsgőház pedig Santana DVX néven hozott ki egy évjáratos pezsgőt, természetesen a kubai gitárzsenivel együttműködve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése