2011. augusztus 27., szombat

Mi fán terem a biodinamikus borászat?

"Nap fénye világosságot, Hold fénye teljességet..."

A biodinamikus gazdálkodás több, mint a vegyszerek mellőzése a szőlőből: attól csak „bio”, vagy „organikus” lenne. A mozgalomalapító Rudolf Steiner mai követői azonban a kozmikus egyensúlyra is figyelnek: szerintük a csillagok együttállása határozza meg az egyes mezőgazdasági munkák optimális idejét, hiszen a Nap és a csillagok a Földre ható ellensúlyt alkotnak. 
A Vasárnapi Blikk-ben megjelent cikkünk.

A kívülállók legtöbb zrikáját talán az ún. preparátumok miatt kell elviselniük a biodinamikusoknak. Ezek a komposztáló vagy permetező preparátumok helyettesítik a vegyszereket a szőlőben: lényegük, hogy megfelelő állatok testrészeit töltik meg 7 gyógynövény valamelyikével. A leghírhedtebb kétségkívül az ún. 500-as preparátum, ami voltaképp egy tehéntrágyával töltött tehénszarv: ezt ősszel kell elásni, majd tavasszal ki, aztán vízben, meghatározott koreográfiai szerint feloldani, energiával  telíteni (dinamizálni!), végül a talajra permetezni. Sajátos módját követik a rovarok elleni védekezésnek is: az elszaporodott kártevőket összegyűjtik, elégetik, majd az ültetvényt ezzel a hamuval behintve teszik védetté a betolakodók ellen. A biodinamikus borászatok közössége mindenesetre növekszik a világban: közel félezren vannak már, köztük magyarországi pincészetek, például a soproni Weninger, vagy a tokaji Királyudvar is. Pedig a mozgalom által használt Demeter-védjegy (a görög mitológiában ő volt a földművelés és a termékenység istennője) kiérdemléséhez hosszú vezet. Ahhoz, hogy egy „szennyezett” szőlő magához térjen, nagyjából 4 év kell: ennyi a biodinamikus művelésmódra való átállás ideje. Sokan élcelődnek a fenti „varázslatokon”, de tény: a biodinamikus borok minősége rendre kimagaslik a mezőnyből (ahogyan az áruk is). A Fortune magazin által szervezett vakkóstolón nemrégiben 10 pár bor vett részt: az egyik tétel mindig biodinamikus, a másik hagyományos technológiájú volt. A Master of Wine-okból álló zsűri ítélete szerint 9 esetben egyértelműen a biodinamikus borok íze, illata, karakteressége volt a meggyőzőbb. Egyikük megfogalmazása szerint: bár tudományos magyarázat nincs rá, a biodinamikus borok mégis jobbak, mint a hagyományosak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése