2011. szeptember 19., hétfő

Szerelemcsütörtök, Borszerda!

Szeptember 21-én megint Borszerda, immár harmadszor, ezúttal a a hazai fehérboroknak dedikálva.

A Vasárnapi Blikk-ben megjelent cikkünk.


„Én elmentem étterembe félpénzen…” – szólhatna az alkalomhoz ferdített népdal, amikor a Borszerda (meg a Torkos Csütörtök) típusú akciókat igyekszünk megénekelni. A hazai gasztronómiát népszerűsítő akciók alapötlete ugyanis ez: legyen egy-egy kitüntetett napja az évnek, amikor a vendég 50%-os áron juthat kiváló minőséghez. Jelen esetben borhoz: sőt, fehérborhoz! Szeptember 21-én, az idén immár harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Borszerdán ugyanis kétszáznál több étteremben rendelhetünk fél áron minőségi, magyar fehérbort. Mert bizony, jó bornak is kell a cégér: márpedig a magyar fehérbor jó, sőt, talán a kitörési pontunk is ebben van, mégis kisebb a becsülete, mint a vörösnek. (Biztosan Ön is megfigyelte már, hogy az emberek leginkább vörösbort adnak ajándékba, fehéret ritkán.) Pedig talán a fehérborinkban mutatkozhatna meg igazán, mire vagyunk képesek: az elterjedtsége miatt alulértékelt Olaszrizlingtől a „fehérek közt egy európai” Furmintig, amely Somló és főleg Tokaj nagy borait adja. A Borszerdán ezért igazán nem vállal nagy rizikót, aki tovább merészkedik az olyan népszerű, nemzetközi fajták által kijelölt határvonalon, mint a néha almásan friss, néha pedig vajasan telt és ízében pörkölt magvakat idéző Chardonnay, vagy a nyári sztár: a füves-bodzás, ropogós Sauvignon Blanc. Van élet rajtuk kívül is. Kötelező kör például Hegyalja nagy fajtájának, a Hárslevelűnek a kóstolása, de ne hagyjuk ki a néhány hete már méltatott „somlai” Juhfarkot se. Érdemes újra felfedezni magunknak a szép savaival étvágyat gerjesztő Kéknyelűt, amely a Badacsony lejtőin érzi magát a legjobban, vagy a Mór, Ászár és Neszmély környékén remeklő Ezerjót. Aztán olyan ismeretlen ismerősöket is megszerethetünk, mint a jó ár-értékarányban kapható Kövidinka, amely a Kunság homokján termi a maga egyszerű, megbízható, lágy, könnyű borait; vagy ott a Királyleányka, amely a halételek, a rántott gomba és a sajtok nagy barátja. A csajosabb fajták kedvelői pedig egy-egy pohár Irsai Olivérrel, vagy „fiával”, a Cserszegi fűszeressel zenghetik a magyar leleményesség dicséretét: ezt a két, népszerű fajtát ugyanis magyar nemesítők alkották meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése